Pálenka, larvy nebo květiny? Výzva, jak využít bioodpad z UGO, má svého vítěze

100 kg bioodpadu denně vyprodukuje každá ze UGO Salaterií. Jak s ním smysluplně naložit? To byla výzva pro sedm řešitelských týmů, které měly 5 týdnů a podporu zkušených mentorů na to, aby přišly se svým nápadem. A UGO skutečně má z čeho vybírat – finále letošní Challenge Lab přineslo skvělá řešení, ke kterým jsme přímo v sále mohli přivonět, osahat si je, nebo je dokonce ochutnat!

Zbytky ze zpracování čerstvých šťáv a salátů nejsou odpad, ale zdroj. Taková byla základní premisa, se kterou se projekt Challenge Lab pod hlavičkou EIT Food konal a který navazuje na dosavadní snahy UGO. „Výborně se nám osvědčila spolupráce s biopekárnou Zemanka – už nyní vyrábíme z dužin jablek, mrkve a řepy sušenky a krekry, které prodáváme mimo jiné v našich salateriích. Chceme ale jít ještě dál,” říká zakladatel společnosti UGO a člen poroty Challenge Labu Marek Farnik. 

30 finalistů a nervózní okurka 

Zadání, které dostali členové řešitelských týmů, bylo velmi konkrétní. Hned zkraje týmy spontánně sestavené ze studentů, vědců, ale i ekonomů nebo marketerů, navštívili jednu z provozoven, aby poznaly logistické a jiné podmínky  přímo v UGO Salateriích. Na listopadovém finále pak 30 odvážných (z 57 původně přihlášených) prezentovalo řešení opřená o čísla, nové technologie i cíle udržitelnosti. 

Paleta řešení, kterou týmy ve finálový večer prezentovaly, porotě pořádně zamotala hlavu. Těsně před vyhlášením tak bylo publikum napjaté téměř jako dužina v okurce, kterou coby unikátní hudební intermezzo v sále rozezvučila lektorka a umělkyně Nikol Štrobach. „Banán dnes spolupracuje lépe, okurka je trochu nervózní,” omluvila hudebnice své klíčové parťáky, než se z nich pomocí syntezátorů začaly linout tóny. Pak už přišla velká chvíle soutěžících. 

Porotu nadchly kvetoucí kuličky i larvy

Vítězem večera se stal tým Waste NoUGO s projektem Ugulky, kuličkami ze směsi zkompostovaného bioodpadu a semínek „Ugulky představují možnost, jak vrátit přírodě, co nám dává. Kuličky se semínky bylinek nebo květin je možné použít pro domácí pěstování nebo guerilla gardening – jednoduše se rozhodí po nevábných koutech města a tam rozkvetou,” říká marketingový expert týmu Michal Klukan. „Ugulky se mohou vyrábět v různých variantách – bylinkové, valentýnské, luční kvítí, a to přímo v továrnách UGO nebo například v chráněných dílnách. Už po pěti letech výnos z jejich prodeje zcela pokryje náklady na nezbytné prvotní zpracování bioodpadu v elektrickém kompostéru,” dodává. 

Zakladatel UGO Marek Farník, koordinátorka Barbora Puchlová a umělkyně Nikol Štrobach

Vyrovnanost týmů byla ale tak velká, že se porota rozhodla udělit neplánovanou zvláštní cenu projektu Larva. Jeho členové totiž vytvořili unikátní koncept larvích farem, díky němuž by se měl bioodpad jako krmivo stát skrze larvy zdrojem udržiteného proteinu. „Trh s hmyzím proteinem v Evropě raketově roste a larva bráněnka, se kterou jsme farmu testovali, je pro zpracování bioodpadu mimořádně vhodná. Už za deset dnů totiž zpracuje tisícinásobek vlastní váhy,” popisuje vědkyně a autorka projektu Jana Vašíčková. 

Bioodpad, na který máte chuť

Velký ohlas publika si získaly i projekty, které dužin plánovaly využít pro výrobu alkoholu. „Naším záměrem bylo využít bioodpad pro výrobu obalového materiálu na sazenice stromů. Ukázalo se, že je ale třeba zbavit hmotu přebytečného cukru, a tak jako vedlejší produkt vzniká pálenka,” usmívá se Klára Stýblová z nejmladšího týmu v soutěži, jeho věkový průměr je 21 let. 

Na alkohol se zaměřil i další z týmů s názvem IST. „Zkratka znamená Ideal Sip Therapy neboli terapie doušky, lidově řečeno – nechlastáme, ale ochutnáváme,” představil projekt výroby nevšedního ginu z citrusové kůry Martin Žampach. Navíc tým přišel s nealkoholickou variantou a výrobou esenciálních olejů, aroma svíček a vonných esencí pro kosmetiku. „Zkratka IST se nám pak mění na intenzivní smyslnou terapii,” dodává Andrea Šustrová. 

Během večera mohlo publikum ochutnat štrůdl z jablečné dužiny nebo potěžkat vysušený bioodpad připravený například k výrobě pelet. „Když jsme do projektu vstoupili, měl jsem trochu obavy, co z něj vzejde, ale ta energie a nápady všech týmů mě naprosto nadchla,” uzavírá hodnocení  několikaměsíční práce na Challenge Labu Marek Farnik z UGO. 

_________________

Challenge Lab se koná pravidelně, a to díky platformě EIT Food, kterou spolu s VŠCHT zastupujeme v ČR. Máte-li blízko k agropotravinářským inovacím, jsme tu pro vás. Děkujeme partnerům akce: ProVeg, Veolia, Kofola, Applifting, Cyrkl, INCIEN, Kokoza a Zachraň jídlo.

Zpět na všechny příběhy