Sci-fi? Mezinárodní startupy představují žádoucí inovace a horké zboží

Některé startupy mají potenciálně šanci změnit svět, některé už ho dávno mění. Právě ty akcelerujeme v mezinárodním programu s patronátem organizace EIT Climate-KIC. Mezi nimi třeba wellness v prášku nebo pilulky pro rostliny. Pokud jste o nich ještě neslyšeli, možná vám spadne brada.

Cidrani (HR)
Říká se tomu wellness v lahvi. Pokud nejste jejím fanouškem, může vám trh s kombuchou připadat jako zanedbatelný, ale opak je pravdou. Podle Markets and Markets představuje kombucha jeden z nejvýznaměji rostoucích trhů co se nápojů týče, přesahuje 2 miliardy USD. Proto by mělo význam, kdyby někdo vymyslel její koncentrovanou verzi. A přesně to se povedlo společnosti Cidrani z Chorvatska. V malé krabičce dostanete 15 sáčků, tedy 15 nápojů, které neobsahují žádné zbytečné CO2 ani rafinovaný cukr. A protože se na rozdíl od kombuchy v lahvích nemusí koncentrát udržovat chlazený po celou dobu přepravy, uhlíková stopa se umenšuje hned dvojím způsobem. Zajímá vás víc?

Refork (CZ)
Mluvilo se o tom celé léto: končí možnost výroby a prodeje plastových vatových tyčinek, brček a dalších jednorázových plastů. Takže nastal čas na Refork, kvalitní příbory na bázi dřevěné moučky. Řeší 12. cíl udržitelného rozvoje OSN, založili výzkumné a vývojové zařízení v Praze a vyrábějí lokální, rozložitelné, ekologicky balené a zcela přírodní příbory za použití minimálního množství vody. Nadchli veřejnost, poté média a v září také porotu Cen SDGs, kde si vybojovali postup na světové finále Moonshot Awards v New Yorku. Více třeba na CzechCrunch nebo ve Forbesu

Makabi (HR)
Tradiční zemědělství je kritizováno pro užívání těžkých organických chemikálií (pesticidů, insekticidů, herbicidů a dalších agrochemikálií). Chorvatský vědecký projekt Makabi přichází po 4 letech výzkumu s revoluční biopolymerovou kapslí 3v1, která nabízí alternativu a možnost upustit od chemického arzenálu pěstitelů. Makabi vyvinul “happy pills pro rostliny”, která ji dokáže chránit i vyživovat, díky zakomponovanému mechanismu pozvolného uvolňování, jak je zrovna třeba. 4g složeniny může zvýšit výnosy pěstění o 30 %. Rozšířením kapsle chce Makabi zpřístupnit ekologické potraviny všem lidem na celém světě a snížit škody na životním prostředí. A je na nejlepší cestě.  

myWater Lighthouse (SL)
Obliba opakovaně použitelných lahví na vodu a fontánek roste, Slovinci zároveň v referendu potvrdili enormní zájem o to, jak se hospodaří s vodou. myWater odpovídá clean-tech řešením pro chytrá města.  Vyvinuli digitální hydratační stanici pro doplňování vody, která mění vodu z kohoutku na filtrovanou, čistou pitnou alternativu minerální vody, kterou lze bezdotykově načerpat tam, kde je to v rámci veřejného prostoru třeba – například pilotní provoz spustil na pobřežní pláži města Koper. Díky datům v reálném čase, která umožňuje internet věcí, poskytuje digitální a zcela bezpečnou veřejnou službu. Více na LinkedInu.

Woolapack (SB)
Obaly, velké téma! Zkoušelo se ledasco – dřevěné piliny, skartovaný papír, vyfukovací bubliny z recyklovatelného plastu, ubrousky z včelího vosku… Teď je na řadě vlna! Srbský projekt chce skoncovat s polystyrenem a zařadit eko balení pro širokou paletu produktů. Od farmacie, přes křehké zboží až k mraženým rybám – vlna je hygroskopická, bez chemie, přírodní, dokonale chrání zboží a k tomu všemu dokonale udržuje teplotu. Prostě wool. Pardon, cool.  

Chtěli byste se zapojit do příštího ročníku? Máte pro projekty vzkaz nebo zpětnou vazbu? Nebo prostě jen chcete pravidelně dostávat informace o podobných příležitostech? Kontakty najdete na stránkách programu. ClimAccelerator Beyond je realizován díky podpoře EIT Climate-KIC a dalším partnerům. 

Zpět na všechny příběhy